Search For More Fishing Tips
Google

Sunday, October 22, 2006

Gulung tali sulam set multiplier

Jika merujuk fungsi dan pergerakan yang dilakukan oleh penyusun tali kekili multiplier, kita dapati pergerakannya adalah ulang alik kiri ke kanan.

Semakin laju karauan, pergerakan penyusun tali selari dengan pusingan gegendung kekili itu. Hasilnya, tali menjadi kemas dan teratur. Ibu jari boleh diganti untuk memainkan peranan sebagai penyusun tali dengan gerakan sama seperti penyusun tali.

Pergerakan ibu jari seperti menarik dan menolak tali ketika ia masuk gegendung kekili. Gerakkan ibu jari tidak perlu keterlaluan memadai dalam jarak ¾ dari panjang gegendung.

Jika set joran dan kekili kecil, kita boleh gunakan serentak ibu jari dan jari telunjuk untuk memandu tali masuk ke gegendung dengan sekata. Sambil pada itu perhatikan gegendung ketika karauan bagi memastikan lilitan tali sekata dan tidak hanya tertumpu pada bahagian tertentu sehingga ia membukit lantas menyentuh badan kekili atau tapak pemegang joran.

Kalau tali masuk tidak dipacu dengan sekata, kapasiti tali yang dimuatkan juga kurang dan pergerakan tali keluar tidak seimbang. Ini turut mengundang tali pada lilitan tertinggi tergelincir dan akhirnya ia mudah kusut apabila membuat lontaran.

Ketika mengepit tali oleh jari telunjuk dan ibu jari, pastikan anda beri tekanan sedikit terutama jika tali yang tiada bebanan (mula-mula digulung masuk) supaya ketat. Ketika tali digulung masuk, gunakan kain lembut seperti kain mengelap cermin kereta. Pegang tali dengan kuat sambil mengenakan tekanan 1/2 kekuatan tali itu.

Awas, jangan calarkan tali ketika menggulungnya kerana kekuatan tali akan menurun. Akibatnya, tali tiba-tiba putus ketika bertarung dengan mangsa.

0 comments:

Fishing Information,fishing tips,fishing tools ,destination fishing vacation,seafood and altogether about fish.Maklumat Memancing,Tip-tip Memancing ,Alat-alat Memancing ,Destinasi Percutian Memancing ,Makanan Laut dan Keseluruhannya Tentang Pancing dan Ikan.

Popular Posts