Search For More Fishing Tips
Google

Saturday, October 07, 2006

Elak Guna Bomoh Pancing

Lima perkara asas dalam dunia memancing iaitu:

(a). Sasaran - Sasaran utama memancing ialah untuk menjinakkan ikan, sotong, ketam, udang dan sebagainya. Tanpa sasaran, memancing akan sia-sia.

(b). Umpan - Memancing perlu umpan sebagai alat untuk menarik perhatian mangsa. Umpan boleh didefinasikan sebagai umpan hidup, mati mahupun tiruan seperti gewang, jigs dan plastik lembut. Tanpa umpan, ikan buruan tidak akan menjamah pancing.

(c). Masa - Sesetengah ikan, diet dan seleranya berkait rapat dengan masa sama ada siang, malam, masa wujud arus, masa tiada arus atau musim di kawasan persekitaran.

(d). Peralatan dan Kemahiran - Setiap kawasan dan jenis ikan buruan mesti dipadankan dengan peralatan yang sesuai. Membuat pilihan alat yang tidak seimbang dan sesuai boleh mengundang kegagalan. Pemilihan, penggunaan dan kawalan terhadap peralatan pula memerlukan kemahiran yang ditimba melalui pengalaman, tunjuk ajar dan melalui bacaan termasuk sumber internet.

(e). Nasib - Nasib bukan satu pintu rezeki tanpa ia diusahakan terlebih dulu. Contohnya, jika anda menaiki bot pergi memancing, jangan berharap ikan meloncat masuk ke dalam bot. Konsep memancing memang tidak dapat lari daripada pepatah ‘ikan di air tiada siapa yang tahu’. Namun untuk memperolehinya anda mesti berusaha sebelum menyerah kepada ketentuan Allah.

Jika kita memancing di kawasan yang sama (dalam satu bot) dengan peralatan, umpan dan teknik sama. Tiba-tiba hanya rakan di sebelah yang mendapat ikan sedangkan umpan anda langsung tidak disentuh. Jika ini berlaku, ia boleh diandaikan rakan anda lebih bernasib. Tetapi jika anda sedang bertarung dengan saiz ikan yang sama, peralatan yang sama, tiba-tiba anda gagal atau ikan terlepas mahupun tali putus, sedangkan rakan anda berjaya menewaskan gergasi itu maka ini boleh dikatakan kemahiran yang menentukan kejayaan.

Jadi, petua memancing ialah kita perlu ada asas dan memahami lima elemen utama ini. Tidak usah menggunakan khidmat bomoh!

0 comments:

Fishing Information,fishing tips,fishing tools ,destination fishing vacation,seafood and altogether about fish.Maklumat Memancing,Tip-tip Memancing ,Alat-alat Memancing ,Destinasi Percutian Memancing ,Makanan Laut dan Keseluruhannya Tentang Pancing dan Ikan.

Popular Posts