Search For More Fishing Tips
Google

Monday, March 05, 2007

Kacamata polaroid

Kacamata polaroid mantapkan penglihatan di lubuk


MATA, satu daripada deria paling penting dan sensitif. Bagi kaki pancing, mata memainkan peranan besar untuk menghasilkan aktiviti memancing yang produktif serta menyeronokkan. Justeru, mata perlu dilindungi sepanjang aktiviti itu.

Mata juga perlu diberi sokongan untuk memperoleh penglihatan lebih baik sekali gus mengatasi rintangan yang boleh mengurangkan tahap pandangan.

Untuk kaki pancing, dua alatan tambahan – kacamata polaroid dan teropong, perlu anda miliki. Alat ini boleh dibeli di kebanyakan kedai pancing.

Kacamata polaroid membantu anda melihat dalam kilau atau silau lapisan air kerana cuaca yang cerah mahupun pantulan cahaya matahari.

Dengan memakai kacamata polaroid juga, anda boleh melihat ke dalam air dan melihat tabiat ikan di dasar.

Teropong pula, alat yang boleh membawa pemandangan jauh dan kecil ke depan mata anda.

Justeru, beli dua alatan ini kerana ia sangat penting kepada anda:-

1. Belilah kedua-duanya pada harga yang termampu. Soal kualiti jangan dijadikan halangan atau alasan untuk tidak membelinya. Namun jangan membeli produk yang tiada kualitinya langsung.

2. Dapatkan nasihat rakan atau penjual terlebih dulu sebelum membelinya. Jika boleh, uji di kawasan memancing untuk mengetahui keberkesanannya.

3. Beli kacamata polaroid yang memiliki bingkai kukuh dan jika boleh lensa kalis calar.

4. Anda akan dapati lensa yang pelbagai warna dengan tahap tembus cahaya berbeza. Lensa yang bagus dan sesuai bagi hampir semua keadaan ialah warna tembaga cerah.

5. Ikat kacamata anda pada tali sekali gus memastikannya sentiasa tergantung di leher anda. Adalah mudah untuk kehilangan beberapa pasang kacamata dalam setahun jika anda tidak mengikatnya.

6. Sembur buih pembersih kalis air, gilap dan keringkan kacamata sebelum anda ke lokasi bagi memastikan ia tidak berwap atau melekat air ketika dipakai.

7. Untuk ekspedisi memancing di laut dalam, pastikan kaca mata anda diikat tali anjal supaya ia tidak diterbangkan angin ketika bot memecut.

8. Cuba dapatkan teropong yang ringkas, ringan dan mudah. Jika berat, mungkin anda akan kerap tertinggal teropong itu di rumah atau dalam kereta.

9. Pastikan teropong yang dibeli adalah kalis air. Anda tentu faham bagaimana lasaknya trip memancing.

Contoh Kaca mata Polaroid

0 comments:

Fishing Information,fishing tips,fishing tools ,destination fishing vacation,seafood and altogether about fish.Maklumat Memancing,Tip-tip Memancing ,Alat-alat Memancing ,Destinasi Percutian Memancing ,Makanan Laut dan Keseluruhannya Tentang Pancing dan Ikan.

Popular Posts