Search For More Fishing Tips
Google

Monday, March 05, 2007

Elak Perambut Berpintal

Punca tali utama berpintal dengan perambut kerana umpan dilabuhkan ke dasar terlalu pantas sehingga ia berputar.

Akibatnya, tangsi kerinting dan akhirnya terbelit dengan tali utama. Anda perlu ingat, bentuk umpan ketika jatuh akan berpusing dan perambut turut berpusing.

Cara terbaik mengimbangi pergerakan tali dan perambut supaya tidak bertembung dilabuhkan ialah menggunakan tanduk.

Jatuhkan umpan dengan perlahan melalui kawalan kepantasan tali ketika keluar dari kekili. Jangan terlalu gopoh hendak melabuhkan umpan ke dasar!

Selain itu, jangan melontar umpan dengan melawan arus air. Sebaliknya, turunkan umpan mengikut arus.

Sementara itu, tujuan utama menggunakan perambut panjang ketika memancing di laut ialah untuk menarik minat ikan terhadap umpan.

Perambut panjang membenarkan umpan bergerak secara semula jadi dibuai arus. Tetapi perambut tidak boleh keterlaluan panjang kerana mungkin boleh berbelit pula dengan tali rakan bersebelahan. Perambut panjang hanya sesuai ketika air berarus. Jika tiada arus, gunakan perambut pendek. Selain itu, perambut akan bertindak sebagai menyerap kejutan daya tegangan secara tiba-tiba (monoshock leader) kerana tangsi pada dasarnya mempunyai tahap anjalan yang baik.

Ini kerana ramai pemancing memilih menggunakan tali sulam sebagai tali utama. Tali sulam tiada daya anjalan dan tidak kenyal. Justeru, ia alah pada henjutan secara tiba-tiba.

Memancing ketika air besar berkesan ketika waktu perubahan arus. Ketika itu,ikan amat galak dan bergerak mengikut arus. Ketika arus deras, ikan biasanya berselindung di sebalik objek atau kekal pada satu tempat. Penggunaan gewang, jig dan popper cukup efektif ketika air besar berbanding air mati.

Jika ingin memancing dasar, anda perlu membawa ladung yang berat bagi menampung kelajuan arus. Jika tidak, umpan akan naik ke atas permukaan ditolak arus deras

0 comments:

Fishing Information,fishing tips,fishing tools ,destination fishing vacation,seafood and altogether about fish.Maklumat Memancing,Tip-tip Memancing ,Alat-alat Memancing ,Destinasi Percutian Memancing ,Makanan Laut dan Keseluruhannya Tentang Pancing dan Ikan.

Popular Posts