Search For More Fishing Tips
Google

Saturday, March 24, 2007

Fungsi Kekili Dan Joran
JORAN memainkan peranan penting dalam menentukan kejayaan trip memancing. Ada tiga jenis joran asas yang anda perlu fikir dan peroleh sebagai permulaan hobi anda.


Joran pertama perlu diambil kira ialah pancing pelampung. Ia digunakan khusus melontar umpan yang ringan dengan pelampung bagi mengesan gigitan ikan. Joran ini sesuai pada saiz antara 12 dan 13 kaki (3.4 hingga 4 meter) dengan berat 170 hingga 200 gram.

Pada masa sama, anda mungkin memerlukan joran khas untuk mencari spesies kap atau memancing di sungai seperti bagi pemburuan kelah, sebarau dan spesies seumpamanya.

Untuk kes ini, cari joran 12 kaki (3.6 meter) dengan lengkung yang diuji seberat 700 hingga 800 gram. Lengkung yang diuji adalah untuk merujuk kekuatan joran berkenaan. Dengan sukatan 800 gram, mungkin ini akan menyebabkan joran melentur sehingga 90 darjah.

Kemudian, pemilihan mesin atau kekili juga sangat penting. Kekili jenis ‘centre-pin’ sesuai untuk memancing di sungai, mesin multiplier untuk tugasan berat atau ikan besar manakala mesin ‘closed-face’ untuk tali halus dan memancing dalam angin kencang.

Banyak jenis mesin ada di pasaran. Anda bagaimanapun dinasihatkan membeli jenama terkenal sekali gus seimbang dengan joran.
Dalam hal pembelian mesin atau kekili, rujuk kepada rakan yang senior atau hardcore untuk mendapatkan nasihat dan panduan pembeliannya. Mereka juga boleh mencadangkan nama kedai yang patut anda pergi.
Anda juga sebenarnya perlu tahu maksud ‘bearing’, ‘gear ratio’ dan ‘line capacity’ yang biasa tertulis pada kotak mesin. Semua istilah ini perlu diketahui bagi membolehkan anda membeli mesin yang menepati pilihan dan keperluan.

Pada masa sama, istilah pada joran juga perlu diketahui. Maksud ‘length’, ‘PWR’, ‘GFC Action’, ‘line test’ dan ‘lure WT’ adalah antara istilah yang perlu difahami.

Semua istilah ini adalah panduan tepat dan kekuatan yang diuji bagi semua jenis mesin dan joran

2 comments:

Kaki Joran said...

hi,
bleh exchange link tak? Saya juga menjemput anda utk menjadi co-author didalam laman web kami di:
http://www.kakijoran.com
anda juga dipelawa utk menghantarkan gambar memncing dan article anda..terima kasih

kaki joran

Kaki Joran said...

hi..saya dah letakan link anda didlm blog saya..pls link back. Terima kasih.

Fishing Information,fishing tips,fishing tools ,destination fishing vacation,seafood and altogether about fish.Maklumat Memancing,Tip-tip Memancing ,Alat-alat Memancing ,Destinasi Percutian Memancing ,Makanan Laut dan Keseluruhannya Tentang Pancing dan Ikan.

Popular Posts