Search For More Fishing Tips
Google

Saturday, January 13, 2007

Ombak kuat, hujan lebat hujung minggu

Hujan lebat dan angin kencang dijangka melanda perairan Pantai Timur, termasuk Johor dan Pahang Tenggara sepanjang hari hujung minggu ini yang boleh mengakibatkan banjir.

Bagaimanapun, penduduk di sekitar Melaka dan Negeri Sembilan perlu berwaspada hari ini berikutan angin yang bertiup kencang juga akan dialami dua negeri terbabit serta hujan sepanjang hari.


Kaki pancing serta nelayan dinasihatkan tidak turun ke laut kerana keadaan laut dijangka bergelora disebabkan angin kencang yang boleh mengancam keselamatan mereka.


Angin kencang di perairan Selat Melaka dan Negeri Sembilan, dijangka bertiup sepanjang hari Jumaat antara 30 hingga 40 kilometer sejam menyebabkan ketinggian ombak antara 2.5 meter hingga 3 meter.
Keadaan cuaca buruk itu dijangka melarat hingga ke Johor dan Pahang Barat pada Sabtu dan Ahad yang dijangka menyebabkan dua negeri itu dilanda banjir buat kali kedua.

Angin Timur Laut yang bertiup antara 40 hingga 50 kilometer sejam boleh mengakibatkan ombak setinggi antara 3.5 hingga 5 meter sepanjang hari Sabtu dan Ahad.

Nelayan bot kecil dan sederhana termasuk kaki pancing dinasihatkan tidak turun ke laut bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini serta keadaan itu akan dikeruhkan lagi dengan hujan lebat.

Sumber Pusat Ramalan Cuaca Jabatan Meteorologi Malaysia berkata, mereka yang mendiami kawasan yang sering dilanda banjir sebelum ini, tebing sungai dan kawasan rendah diminta berjaga-jaga.

Jabatan itu sudah mengeluarkan amaran kepada persatuan nelayan kawasan dan agensi kerajaan terbabit di kawasan berkenaan untuk memastikan mereka yang menjalankan aktiviti di laut termasuk nelayan tidak keluar menangkap ikan.

Hujan lebat serta angin kencang itu boleh mengakibatkan banjir di kawasan persisiran pantai dan pedalaman. Manakala paras banjir mungkin kembali melanda di negeri yang baru pulih daripada fenomena itu.

0 comments:

Fishing Information,fishing tips,fishing tools ,destination fishing vacation,seafood and altogether about fish.Maklumat Memancing,Tip-tip Memancing ,Alat-alat Memancing ,Destinasi Percutian Memancing ,Makanan Laut dan Keseluruhannya Tentang Pancing dan Ikan.

Popular Posts